25 April 2014

Segmen First Annivessary Blog Asha Lya

 
 
 
 
 Salam dan selamat malam untuk semua sahabat dan pembaca yang Diana sayangi dan hargai...malam ni nak join First segmen anjuran dari blogger Asha Lya
Syarat dia simple jer...jom ramai2 kita memeriahkan segmen First beliau...





Klik Banner Untuk Join



 
 

Jumaat Terakhir Di Bulan April

 
 
 
 
Salam dan selamat tengahari untuk semua sahabat blogger dan pembaca yang Diana sayangi dan hargai...Salam  Jumaat juga penghulu segala hari,Jumaat terakhir di bulan April...













 
 
 
 

23 April 2014

Wordless Wednesday #3

 
 
 
 
 
 Salam dan selamat malam untuk semua sahabat blogger dan pembaca yang Diana sayangi dan hargai...





 
 
"Tidak ada Manusia yang BODOH atau PANDAI,
Yang ada cuma Manusia yang RAJIN atau PEMALAS..
 
 
 
 
 

Wordless Wednesday #2

 
 
 
 
 Salam dan selamat tengahari untuk semua sahabat blogger dan pembaca yang Diana sayangi dan hargai..





Pict FB: Semanis Kurma





"Dilukai oleh LIDAH lebih sakit daripada tergigit LIDAH"
 
 
 
 
 

22 April 2014

Pakaian Tradisional Pengantin Suku Kaum Bugis

 
 
 
 
 
 Salam dan selamat petang untuk semua sahabat blogger dan pembaca yang Diana sayangi dan hargai...petang ni nak cerita sikit tentang pakaian tradisional pengantin bagi kaum Bugis.Bugis adalah bangsa keturunan Diana dan suami...cuma Diana berbangsa Bugis Bone dan suami berbangsa Bugis Pinrang...Sebenarnya bangsa Bugis ni terdiri dari berbagai bangsa...selain Bone,Pinrang ia terdiri juga bangsa Bugis Endrekang,Soppeng,Makasar,Rappang,Sinjai dan banyak lagi...cuma yang Diana tau ni jer.....Suku kaum Bugis merupakan salah satu etnik yang terdapat di dalam kelompok yang terdiri berbilang bangsa di negeri Sabah.Kebanyakkan suku kaum Bugis ini telahpun menetap di pantai timur Sabah iaitu di daerah Tawau,Semporna,Kunak,Lahad Datu dan Sandakan.
 
 
 
 
Pakaian tradisional suku kaum Bugis yang paling tua adalah baju Bodo dan baju Bodo akan dipakaikan kepada pengantin perempuan bila pertama kali duduk bersanding di atas pelamin....baju Bodo juga akan di kenakan oleh golongan dayang2 yang bersama pengantin...dulu baju Bodo akan di kenakan bersama Lipa'Sabbe,Lipa'Sabbe adalah sarung sutra yang biasanya bercorak kotak dan di pakai sebagai bawahan baju Bodo yang di jadikan seperti skirt..tapi pada masa sekarang,wanita yang mengenakan baju Bodo tidak sudah memakai Lipa'Sabbe,baju Bodo sekarang telah dibuat sepasang dengan kain sarung dia..macam gambar2 kat bawah ni dan kebanyakkan mengunakan warna2 yang terang.
.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
















 
Semua gambar2 pengantin suku kaum Bugis kat atas tu adalah yang di adakan di tempat Diana...







 

Segmen 12 Jam Bloglist #8 Mialiana.com

 
 
 




Pencarian bloglist bagi bulan Mei dan Jun 2014 di Mialiana.com bermula pada hari ini, 22 April 2014, iaitu tepat jam 11.15 pagi sehingga 11.15 malam nanti. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen 12 Jam Bloglist #8 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Senang dan mudah bukan?


12 blog yang bertuah akan dipilih oleh random.org dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 30 April 2014.

tunggu apa lagi... jom support Mia Liana ya...










Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...