Anugerah Terindah

Halaman

18 Oktober 2017

First Giveaway Dah Tamat


Salam untuk semua sahabat blogger dan pengunjung yang MD sayangi dan hargai...terima kasih atas kesudiaan sahabat dan pengunjung kerana sentiasa sudi berkunjung ke blog Anugerah Terindah....


Tepat jam 11:59 15/10/2017( Ahad ) first giveaway MD telah tamat ya dan terima kasih MD ucapkan kepada semua yang telah sudi join dan nantikan cabutan untuk pemenangnya pada 21/10/2017(Sabtu) jam 10.30 pagi di Facebook MD Mardiah Diana secara Live...jadi jangan lupa nantikan tau...


Senarai peserta MD dah update ya dan harap yang dah join tu sudi-sudilah blogwalkin untuk kita mengeratkan ikatan persahabatan walaupun hanya di alam maya ni...Siapa tau 1 hari nanti kita dapat bersua macam MD dah pun bersua dengan seorang blogger iaitu blogger Asha Lya....


Jom cek link peserta kat http://mardiahdiana.blogspot.my/2017/10/senarai-nama-perserta-first-giveaway.html



15 Oktober 2017

Menu Sarapan Pagi - Mee Goreng Simple




Salam dan selamat berhujung minggu untuk semua sahabat blogger dan pengunjung yang MD sayangi dan hargai....Terima kasih atas kunjungan sahabat dan pengunjung ke blog MD....Hujung minggu ni tak ke mana-mana duduk rumah jak sambil tengok rancangan tv...




Hujung minggu ni awal pagi bangun jak kemas-kemas rumah dan bersihkan apa yang patut...Dah siap semua kerja rumah perut pun dah mula nak minta di isi....hihi...Pagi tadi MD buat sarapan  mee goreng yang simple untuk MD dan en.hubby....


Jemput join first Giveaway MD ya....hari ni tempat jam 11:59malam first Giveaway MD akan tamat....jadi semua di jemput join bagi siapa yang belum join....Terima kasih...
http://mardiahdiana.blogspot.my/2017/09/giveaway-birthday-tuan-blog-dan-blog.html

12 Oktober 2017

Sagu Gula Melaka



Salam dan selamat tengahari untuk semua sahabat blogger dan pengunjung yang MD sayangi dan sangat hargai...Terima kasih kat semua kerana sentiasa sudi singgah dan komen dekat blog MD ini dan terima kasih kepada yang sudi join First Giveaway MD yang masih berlangsung...Kalau yang masih belum join tu cepat-cepat lah join sebab tarikh tamat First Giveaway MD ada berbaki 4 hari lagi....


Hari tu MD ada pernah beli segelas sagu gula melaka...rasa dia sedap buat MD tergoda dengan rasanya yang lemak-lemak manisnya..Dengan tergodanya MD pun cuba-cuba nak buat sebab kebetulan kan dapur ada sagu dan gula melaka....Dan maka petang harinya pulang jak dari kerja terus MD ke dapur untuk proses membuat Sagu Gula Melaka...

Bahan-bahan :
  1. Sepaket kecil sagu ( stok kat rumah sagu warna merah )
  2. Seketul gula melaka
  3. Susu cair ( nak guna santan  pun boleh )
  4. Esen Perisa pandan
  5. Daun pandan

Cara masak Sagu :
  1. Sagu di rendam seketika untuk bagi sagu tu kembang sikit.
  2. Lepas tu toskan dan lalukan kat atas air paip.
  3. Panaskan air dan masukkan sagu tadi.
  4. Masak di atas api yang kecil sambil kacaukan.
  5. Masak sampai sagu tu jernih ( tak ada dah yang warna puith-putih tu )
  6. Dah sagu masak angkat dan ketepikan,biarkan sejuk seketika.

Cara masak Gula Melaka :
  1. Panaskan air dan masukkan gula melaka dan daun pandan.
  2. Kacau sampai gula melaka jadi cair.
  3. Dah masak tapis gula melaka tu ( takut kalau tak tapis macam yang terikut,...haha )
  4. Sejukkan gula melaka.


Bila sagu dan gula melaka dah sejuk..boleh lah kita letak dalam gelas tau ikut korang nak letak dalam cawan tau gelas...MD letak dulu air gula melaka lepas tu letak sagu baru MD tuangkan susu cair...Untuk lebih sedap simpan kat dalam peti ais seketika baru kita menikmati Sagu Gula Melaka tu...






Anugerah Terindah Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign