Anugerah Terindah: Kuih Berongko

Halaman

23 Mei 2016

Kuih Berongko







Salam dan selamat hari isnin untuk semua sahabat blogger dan pengunjung yang MD sayangi dan sangat di hargai....Terima kasih kerana sudi berkunjung ke blog MD ini....Cerita hujung minggu kemarin...duduk rumh tak ada buat apa-apa jadi MD buat kuih,kira kuih tradisi kaum bugis juga namanya Kuih Berongko tak tau ejaan dia macam tu ke tau tak....hihi..





Bahan-bahan nak buat kuih Berongko ni senang dan senang nak dapat yang penting ada pisang yang masak ranum....hihi...Selain pisang bahan lain ialah telur sebiji dan santan,nak letak sedikit esen vanila pun boleh tapi MD tak letak pun esen vanila sebab tak ada stok..hihi...MD guna pisang sabah tau kalau pisang lain MD tak tau sedap ke tau tak...hihi..kalau tak nak lenyek boleh blender semua bahan tu hingga hancur ya lagi senang kan.....






Ni tempat dia untuk letak pisang yang dah di blender tdi....




Dah isi dengan pisang blender kita boleh kukus....




Kukus dan bila dah masak simpan dalam peti ais...sebab kuih ni sedap di makan sejuk-sejuk......
















11 ulasan:

Atie Yusof berkata...

Salam MD...
OMG.. kuih peberet kakak bah ni.. hehe..tapi lama sudah ndak jumpa ni kuih..selalu klu kenduri adalah makan..:)

AL FITRAH berkata...

sedap kuih ni :D

Asha Lya berkata...

X pernh lya mkn..da rasa mcm kuih pais ka tu kak

Cik Ash berkata...

Assalamualaikum blogwalking sini... Tak pernah dengar kuih tu

Farrah MF berkata...

Oh, guna pisang! Akak tak pernah rasa lagi.

Puan Deeba berkata...

Macam kuih peluk2 orang jawa.. sedapnya.. lama tak makan.. btw sis deeba follow sini.. jemput la singgah blog sis ye :)

dear anies berkata...

mcm bungkusan tapai ubi ;-)

Zie Has berkata...

tak pernah dengar pun nama kuih ni ... cara macam masak lepat pisang tapi bungkus macam tapai :)

Zie Has berkata...

ingatkan saya jer jarang update blog, diana pun sama ni dah lama tak update :)

Zie Has berkata...

actually singgah sini nak wish ... selamat hari raya buat diana ... mohon maaf zahir dan batin jika ada terkasar bahasa time komen kat sini tau

adianiez AIDA berkata...

alahai MD.
x nampak rupa kuih nyer...
aida memang x pernah makan la kan.
1st time dgr.

Anugerah Terindah Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign