- Sepaket kecil sagu ( stok kat rumah sagu warna merah )
- Seketul gula melaka
- Susu cair ( nak guna santan pun boleh )
- Esen Perisa pandan
- Daun pandan
Cara masak Sagu :
- Sagu di rendam seketika untuk bagi sagu tu kembang sikit.
- Lepas tu toskan dan lalukan kat atas air paip.
- Panaskan air dan masukkan sagu tadi.
- Masak di atas api yang kecil sambil kacaukan.
- Masak sampai sagu tu jernih ( tak ada dah yang warna puith-putih tu )
- Dah sagu masak angkat dan ketepikan,biarkan sejuk seketika.
Cara masak Gula Melaka :
- Panaskan air dan masukkan gula melaka dan daun pandan.
- Kacau sampai gula melaka jadi cair.
- Dah masak tapis gula melaka tu ( takut kalau tak tapis macam yang terikut,...haha )
- Sejukkan gula melaka.
Bila sagu dan gula melaka dah sejuk..boleh lah kita letak dalam gelas tau ikut korang nak letak dalam cawan tau gelas...MD letak dulu air gula melaka lepas tu letak sagu baru MD tuangkan susu cair...Untuk lebih sedap simpan kat dalam peti ais seketika baru kita menikmati Sagu Gula Melaka tu...
Jemput join first Giveaway MD ya
http://mardiahdiana.blogspot.my/2017/09/giveaway-birthday-tuan-blog-dan-blog.html
http://mardiahdiana.blogspot.my/2017/09/giveaway-birthday-tuan-blog-dan-blog.html
6 ulasan:
Untungla pandai buat..
Rupa pun macam sedap je.
nak sikitttt
Sdp minum time cuaca pns2 ni kak
Tak pernah makan lagi.. Buat pun tak pernah..
Suka mkn ni tapi x reti nk buat..borh refer resipi ni
ehh ade ea sagu kaler mierah..
y ayu tau sagu tu putih kene letak sirap kalau nak kaler dia merah
Catat Ulasan