Anugerah Terindah: Masakan Kaum Bugis #Sayur Daun Killor

Halaman

27 Ogos 2015

Masakan Kaum Bugis #Sayur Daun Killor






Selamat pagi untuk semua sahabat blogger dan pengunjung blog yang sudi singgah kat blog Diana ini....bersua lagi dengan entri masakan kaum bugis...Kebanyakkan masakan kaum bugis ini simple dan tidak banyak menggunakan bahan2,ada secukup rasa pun masakan boleh jadi sedap...hihi...









Pernah tengok tak sayur ni....Kalau sahabat nak tau orang kat tempat Diana ni panggil sayur ni "Daun Killor"....sayur ni pun senang nak masak,boleh di masak bersama kacang hijau,buah betik muda,kacang panjang ataupun terung..Semalam menu sayur Diana adalah sayur "Daun Killor" campur dengan buah betik muda....








Sebelum sayur "Daun Killor" ni nak di masak,kita kena asingkan daun-daun dari tangkai dia sebab kita nak guna untuk buat sayur hanyalah daun dia...








Haaa...ini dia betik muda yang Diana dah siap potong-potong dan cuci,tinggal nak masak bersama sayur "Daun Killor"....







Rupa sayur "Daun Killor" campur betik muda...simple jak kan tapi ini ada makanan sayuran yang paling feveret kat tempat Diana sebab senang nak dapat...hihi...Masakan jenis macam ini jarang kita jumpa kat kawasan bandar,selalu masakan ni kita dapat makan kat kampung-kampung dan estate-estate.









10 ulasan:

Puan Wawa berkata...

Wawa suka makan kuah macam ni.. Cicah plak dengan budu pasti menambah.. Tpi wawa tk pernah guna daun killor, lahu air je..")

ziana eunos berkata...

xpernah pulak tengok sayur mcm ni .. ^_^

nuyui a.k.a miss YUI berkata...

sdpnya kak..ratah best ni.

Puteri Wanita berkata...

sedapnya, dah lama tak makan, dulu arwah mak yang masak ... baru tahu yang ni sebenarnya menu bugis ;)

Dunia Zumal berkata...

Minta sikit Diana, Zumal nak rasa... hehe ^-^

Asha Lya berkata...

Pernh Lya mkn sayur ni waktu kecil2 dulu

Mastura Aziz berkata...

kak nk tempah edit blog??whatapp mas kt sini 0125403307

ruslanafiq berkata...

1st time tengok

Farrah MF berkata...

Suka makan daun kilor tapi kat sini susah sikit nak cari,..

wan muliani berkata...

tak pernah lagi cuba.. nmpak bestt

Anugerah Terindah Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign