Anugerah Terindah: Menu Tengahari Tadi # Sayur Pisang Muda Campur Kacang Hijau

Halaman

11 Ogos 2015

Menu Tengahari Tadi # Sayur Pisang Muda Campur Kacang Hijau









Selamat petang untuk semua sahabat blogger dan pembaca yang Diana sayangi dan hargai...Alhamdulillah tengahari tadi Diana masak resepi masakan kaum bugis...masakan yang senang nak masak tak perlu nak letak itu dan ini just ada pisang muda dan kacang hijau jer...














Pisang muda di hiris tipis2 tapi jangan terlalu tipis tau.










Kacang hijau di rebus hingga kembang tau hingga kacang hijau tu nampak masak sikit.Lepas dah masak sikit barulah masukkan pisang muda tu...Masukkan lah secukup rasa..










Ni lah rupanya sayur pisang muda bersama kacang hijau..Ini adalah resepi masakan kaum bugis..makan dengan ikan masin masak asam atau ikan bilis goreng sambal,pasti lebih sedap...kalau kaum bugis panggil masak jenis macam ni ialah masak bening...maksudnya masak yang berkuah tapi bukan yang guna santan..










14 ulasan:

Amanda Suria berkata...

first time SA tengok masakan ni, menarik...

Pengedar Shaklee Sri Aman berkata...

First time tengok resepi mcm ni..

Pengedar Shaklee Sri Aman berkata...

First time tengok resepi mcm ni..

Pengedar Shaklee Sri Aman berkata...

First time tengok resepi mcm ni..

Dunia Zumal berkata...

Zumal tak pernah makan lagi sayur nie. Nampak mudah boleh la Zumal try..

Asha Lya berkata...

Tak pernh lgi Lya try..Lya pun baru dgr ni Kak.klau sayur bening tu Lya taw la kak

Nooriah Abdullah berkata...

kaknoor jugak first time tengok masakkan macam ni, ingatkan bubur tdi rupanya sayur ye

nor azman berkata...

Sedapnya..sila lah dtg ke blog sy..http://ajax85.blogspot.com

Aisya Ahamad berkata...

Tak tau plak pisang muda boleh dibuat sayur. Hehe. First time ni. Thanks for sharing.

NaZiRaH @ Ezyra berkata...

first time tahu ada masakan macam ni, hihi, tq kak share...

Hafiza AizZawa berkata...

baru tahu.. lebih kurang mcm bubur kacang tp mmg unik sbb mkn dengan ikan masin masak asam..

Bbwana adienia berkata...

menarik..nda penah wana makan..ni mau minta masak dengan kawan bangsa bugis ni nanti..hehe..

aeinna Musa berkata...

Rupanya yg dh masak tu macam bubur kacang hijau /pengat pisang pon ada;)

muhammad nizam berkata...

ramainya komen first time... ingat ayat tu juga dalam kepala tadi sebab memang first time tgok menu ni... awesome

Anugerah Terindah Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign