Setelah itu kita goreng pisang tu,janganlah sampai terlebih masak...goreng ala kadar jer...setelah tu,pisang tu kita pukul dengan alu lesung batu..tak payah sampai hancur,pukul bagi pisang tu leper...kemudian pisang yang dah leper tu kita kena goreng semula sampailah pisang tu masak kekuningan..masak nanti pisang tu akan jadi macam pict kat bawah ni..makan cecah dengan sambal..
24 Februari 2014
Resepi Pisang Cara Orang Bugis
Setelah itu kita goreng pisang tu,janganlah sampai terlebih masak...goreng ala kadar jer...setelah tu,pisang tu kita pukul dengan alu lesung batu..tak payah sampai hancur,pukul bagi pisang tu leper...kemudian pisang yang dah leper tu kita kena goreng semula sampailah pisang tu masak kekuningan..masak nanti pisang tu akan jadi macam pict kat bawah ni..makan cecah dengan sambal..
15 ulasan:
tak memerlukan tepung, nie sudah bagus byk jimatnya...
x pernah makan..boleh cuba nanti :)
@Maszie Fatah resepi yang tak memerlukan bahan yang banyak...memang jimat Sis..
@Aya Zuki cubalah...memang sedap resepi ni simple jer nak buat...
baru semalam kawan ajar cara nak goreng pisang, kebetulan pulak,,haha.. boleh la ni try cara bugis..
@trah zain try ler dik...memang sedap,jangan lupa buat sambal dia..terutama sambal belacan...hehe..
Nama xngam ngan keenakan ny kn dear ? Haha.. nmpk brutal nama pisang ni.
Pelik juga nama dia.Hehehe first time dgr.Nak try buatlah pasni :)
@Zara Nurhaidah nama memang nampak brutal tapi memang sedap dear...hehe..
@Kyla Pearlisha try ler Kyla...simple dan sedap...jangan lupa buat sambal dia k...Diana nak try resepi Kyla yang Ais Goreng tu..hehe
sedapnyee sis.. :)
@Anizz Annisa resepi yang simple tapi memang sedap dik..try ler..hehe..
nanti nak cuba lah resepi ni .. lain drp lain
Sanggar pappek kannnn
Menariknya hidangan pisang ni, Diana. Nanti nak cubalah,..
Catat Ulasan